Skogen – en plats för både lärande och läkande
Skogen är en plats där vi alla kan få vara oss själva för en stund. Att traska omkring bland träd, stubbar och mossa har en förvånansvärt läkande och lekande effekt på oss. ”Lekande” syftar alltså på att vi alla känner oss lite friare, kanske lite mer som barn, när vi vandrar omkring bland barr- och lövträd i den svenska naturen.
En oändlig lekplats
Det är också en känsla som är svår att finna någon annanstans om man väl är uppväxt i den. För även om palmer och exotiska och färggranna växter har en nästan magisk inverkan på våra sinnen är det något med barrträden och den mer karga natur som vi har här i norr.
Den är helt enkelt en del av vår folksjäl på ett sätt som har etablerats över historien.
Kanske handlar det, med lite fantasi, också om insikten hur mycket skogen har betytt för oss här i Norden. För utan den hade det varit svårt, gissningsvis omöjligt, för våra förfäder att etablera sig i denna ogästvänliga del av världen.
Skogen gav dem resurser i form av virke, ved och vilt att äta. Utan allt detta hade kampen för att överleva blivit en kamp mot extremt tuffa odds.
Genom skolan växer de flesta av oss upp med skogen som lekplats. Även om man inte går i en Ur och skur-skola, som du kan läsa mer om på http://www.skabersjoskolan.se/skabersjoskolan/extern/, har de flesta av oss ändå regelbundet besökt skogen.
Det är en plats där man verkligen inte behöver säga åt något barn att det är dags att leka. Det kommer liksom naturligt att man springer över stock och sten när man väl befinner sig där.
Har man tappat den kopplingen till skogen är det alltid läge att återknyta det bandet mellan människa och den övriga naturen.
En promenad på knastriga stigar kan vara just det som får en dag att vända till det bättre.