Att spara till tjänstepension – viktigt för framtiden

13 juli 2023 Maja Bergman Lindberg

editorial

Tjänstepension är en viktig del av det totala pensionssparandet. Det är pengar som din arbetsgivare sätter av till din pension utöver den allmänna pensionen som du får från staten. Om du har möjlighet att påverka hur mycket som sätts av till din tjänstepension kan det vara klokt att göra det, då det kan påverka din framtida ekonomiska situation betydligt.

Att förstå pensionssystemet

För att kunna fatta välgrundade beslut om din tjänstepension är det viktigt att förstå hur pensionssystemet fungerar. I grunden består din pension av tre delar: den allmänna pensionen, tjänstepensionen och det privata pensionssparandet. Den allmänna pensionen är baserad på din inkomst under arbetslivet och finansieras genom arbetsgivaravgifter och egenavgifter. Tjänstepensionen är ett tillskott till den allmänna pensionen och betalas av arbetsgivaren. Det privata pensionssparandet är pengar du själv väljer att spara till din pension.

Vad händer om man struntar i att spara till pensionen?

Om du väljer att inte spara till din pension kan det få stora konsekvenser för din ekonomi när du går i pension. Den allmänna pensionen och tjänstepensionen kan tillsammans bara täcka en viss del av din tidigare inkomst, och om du inte har något privat pensionssparande kan det leda till en betydande inkomstminskning. Att strunta i att spara till pensionen kan även påverka din levnadsstandard. Om din inkomst sjunker drastiskt när du går i pension kan det bli svårt att behålla din nuvarande livsstil. Det kan innebära att du får svårt att betala för nödvändiga utgifter, som bostad, mat och sjukvård.

avsättning till tjänstepension

Hur mycket bör man spara till pensionen?

Hur mycket du bör spara till din pension beror på flera faktorer, bland annat din ålder, din inkomst och dina framtidsplaner. Generellt sett rekommenderar många experter att man sparar mellan 10 och 20 procent av sin inkomst till pensionen. Om du börjar spara tidigt i livet kan du sätta undan mindre varje månad och ändå få en bra pension tack vare ränta-på-ränta effekten.

Hur påverkas tjänstepensionen när du byter jobb?

Om du byter jobb kommer din nya arbetsgivare att börja betala in till din tjänstepension. Om din nya arbetsgivare har ett annat pensionsavtal än din tidigare kan det innebära att du får en annan typ av tjänstepension. Det är viktigt att hålla koll på detta och se till att du har full förståelse för hur din tjänstepension hanteras.

Tips för att spara till tjänstepension

Det finns flera saker du kan göra för att maximera ditt pensionssparande. Börja med att ta reda på hur mycket din arbetsgivare sparar åt dig. Om du har möjlighet att påverka detta, överväg att öka insättningarna. Dessutom kan det vara en bra idé att starta ett privat pensionssparande för att komplettera den allmänna pensionen och tjänstepensionen. Kom ihåg att det är aldrig för tidigt eller för sent att börja spara till pensionen. Ju tidigare du börjar, desto mer tid har dina pengar att växa. Men även om du är närmare pensionsåldern kan det fortfarande vara värt att börja spara.

Läs mer här: https://www.afaforsakring.se/privatperson/avsattning-till-tjanstepension/

Fler nyheter