Den mäktiga doften

16 september 2019 william eriksson
Den mäktiga doften

Parfymer har ett mäktigt inflytande över oss människor. Känner man en intressant eller bekant doft när man passerar på någon på gatan stannar man automatiskt upp. Men det är inte bara doftaspekten som skänker parfymerna deras magiska effekt: även andra sinnen, i synnerhet synen, spelar också sin roll. Tänk bara på parfymflaskornas eleganta och unika utformning. En hylla full med parfymflaskor kan ge samma läckra, sofistikerade känsla som en antik drinkvagn full med kristallglas och exklusiva likörflaskor. Tyvärr bör dock parfymflaskorna förvaras lite undangömda så att inte parfymen skadas av solljuset.

 

 

Förföriskt språk

 

En annan sällan uppmärksammad aspekt av parfymernas tjusning är det suggestiva språk som omgärdar dem. Orden kan ju fastna i huvudet lika mycket som en doft kan fastna i kläderna. Parfymer namnges ofta på ett magiskt och kreativt sätt, och orden som används för att beskriva deras dofter kan vara lika stämningsskapande som namnen. Jag har i åtanke ord som till exempel pudrigt, blommigt, och mysk. En liten indie parfymskapare som verkligen tagit fasta på den här poetiska sidan hos parfymen är 109 PARFUMS, som tillsammans med poeten Elis Monteverde Burrau utformat dofter med unika, tillhörande dikter.

 

Parfymens plats i ditt liv

 

Parfymerna får ju också en intim plats i våra liv utefter att vi själva ger dem egna namn. Ofta benämns inte parfymerna i ens liv för deras officiella namn – såvida det inte är extremt berömda dofter, som Chanel no 5. Snarare väljer vi personliga titlar som ”min mammas parfym”, ”min favoritparfym”, eller ”min exflickväns parfym”. På så sätt får parfymen en levande, meningsskapande roll i vårt privata känsloliv. Om allt det här pratet om parfymernas makt fäst sig vid dig, kanske du är sugen på att förkovra dig mer i parfymutbudet och hitta en ny favoritdoft. Släng ett öga på vad som bjuds eller köp parfymer här

Fler nyheter