Ett mikrolån kan vara en snabb nödlösning när det saknas pengar

16 mars 2022 Cecilia Olsson

editorial

Om det plötsligt uppstår ett behov av att låna pengar så finns det idag många olika alternativ att välja mellan. Beroende på bland annat hur mycket pengar som behövs samt hur snabbt de behövs på kontot kan vissa lån vara bättre än andra. Det är till exempel bättre att ta ett mikrolån istället för ett stort privatlån när det endast behövs lite pengar. Ju större lånet är desto längre tid tar det att betala tillbaka det och det kan dessutom bli mycket dyrare, så det är väldigt onödigt att låna mer pengar än vad som faktiskt behövs. 

Mikrolån är små lån med kort återbetalningstid

Det som först kallades för mikrolån var ett litet lån främst till kvinnor i fattiga länder, som ett sätt för dom att kunna starta upp en egen affärsverksamhet. Idag används uttrycket mikrolån ofta om lån som inte innefattar speciellt höga summor. Dessa lån kan även kallas för sms lån eller snabblån, eftersom många långivare kan betala ut lånesumman redan samma dag som ansökan skickats in. 

lån

Förutom att ett mikrolån handlar om låga summor som betalas ut på kort tid så ska dessa lån i regel betalas tillbaka på relativt kort tid och räntan är ofta väldigt hög. Det ställs sällan lika höga krav på låntagaren som vid andra typer av lån, därav den höga räntan. Även om det kan vara enklare att ta ett mikrolån istället för att gå till banken och be om ett lån så är det inget man ska göra lättvindigt. Ett mikrolån bör mer användas som en nödlösning när det inte finns andra alternativ. 

Få hjälp att snabbt hitta ett lånealternativ

Swiftbanker är en portal där det går att få förslag på passande lån. Genom att fylla i sina uppgifter hos Swiftbanker så får man snabbt förslag på två lån som de anser kan passa. Detta är en kostnadsfri tjänst som inte är bindande.

Fler nyheter