Förbättringar för din budget och ditt hus

Letar du efter ett bra sätt att göra av med mindre pengar? Känner du behov av att dra ner på driftskostnaderna i ditt hem? Efter en kall vinter är det inte roligt att titta på kostnaden för att värma bostad och varmvatten. De är stora poster i en hushållsbudget. Allmänt brukar energikostnaden fördela sig på 60 procent för uppvärmning, och vardera 20 procent för varmvatten och hushållsel. Tänk om du kunde påverka detta och få pengar över för annat.

 

Tofflor och filtar

Visst finns det de som tycker att man får acceptera dragiga hus och kalla golv. De löser problemet med att ta på mer kläder och slänga ytterligare ett vedträ i brasan. Det kan möjligen fungera under en övergångsperiod eller i ett semesterboende, där du mest är ute och badar eller åker skidor. Men över en längre tid är det en dålig affär. Antagligen behöver fönster och väggar tätas, element och skorsten ses över och kanske har du inte valt den mest miljövänliga metoden heller? Att elda ved eller pellets ger en hel del otrevliga utsläpp, framförallt om du inte har en nyare panna och fräsch skorsten. 

 

 

Vatten, vind och klippor

Det finns möjlighet att söka bidrag om du vill installera miljövänligare och effektivare energiproduktion. Till exempel bergvärme i örebro, och i resten av landet förstås. Viktigt att ditt hus står på rätt typ av grund givetvis. Tekniken går ut på att fånga värme och sprida den i huset ovanpå. Geotermisk uppvärmning som det också kallas är helt enkelt en värmeväxlare installerad i borrhål. Investeringskostnaden är rätt hög och det kommer att ta tid att räkna hem en vinst. Men vet du att du ska bo länge på platsen så kan det vara värt det. När du ska sälja i framtiden är det en stor fördel att det är gjort.