Har handsken anor från antiken?

Det verkar faktiskt så. Men på den tiden kallades den för ett handskydd. Till skillnad mot senare sekler så användes de bara av män och visade att den som bar den hade högre rang. Handskarna började användas allmänt på 1800-talet och var då som nu ett skydd mot kylan. De finare damerna använde dock handskar även på sommarhalvåret. Men de använde olika typer av handskar till förmiddagsdräkten och aftonklänningen. De var dock alltid långa. Det var först på 50-talet som damer började använda korta handskar. Ordet handskar kommer från tyskans handschuhe vilket betyder hand-sko.

 

Dagens olika varianter

Förr i tiden så var vantar något som var stickat och handskar något som var gjort i skinn. Idag är det annorlunda. Man hittar båda sorterna i alla typer av material beroende på vad de används till. Förr när man ville hålla händerna varma så var det Lovikkavantar som gällde då handskarna separerade fingrarna och gjorde så att de blev väldigt kalla. Idag har man insett det praktiska i handskar då man lättare kan göra olika saker. Därför hittar man handskar som är gjorda av väldigt varma material för att kunna användas i utomhusarbete, skoteråkning och massor av andra aktiviteter som kräver fingerfärdighet.

 

 

Fortfarande en accessoar att räkna med

Trots att handskar nuförtiden kan vara av typen skyddshandskar har handsken än idag en central plats som accessoar. Man kan fortfarande se vackra kvinnor i aftonklänning och långa handskar. Samtidigt anses en kvinna i korsett med långa handskar väldigt sensuell. Idag använder kvinnor gärna läderhandskar som utsmyckning till en snygg kappa när de går ut på stan. Så man får kanske säga att handsken genom tiderna har varit en väldigt kvinnlig accessoar. Detta fast den startade som ett handskydd för män i den forna antiken för att under en senare tid visa när en man var en man av rang.