Hemmakontorets möjligheter och baksidor

05 augusti 2020 Mikael Barani

Minns ni när sommaren drog igång i början på juni, för två månader sedan?
Blickar vi framåt två månader så är det plötsligt höst. Tiden går onekligen fort och snart sitter man väl och avnjuter ett julbord i Simrishamn på Röken by Sonesson.

Kanske kommer tider att förflyta lite annorlunda under denna höst. Tanken är trots allt att vi ska sitta hemma och arbeta för att fortsätta hålla nere spridningen av Covid-19.
För vissa innebär detta att tiden kommer att flyta på snabbare än normalt. Det är helt enkelt kul att sitta hemma och arbeta. Livet blir lite mer flexibelt och variationen i vardagen gör helt enkelt att dagarna går fortare.

För andra så innebär arbete hemma att tiden bara flyter på lååångsamt. Utan att kunna småsnacka lite med kollegorna så blir dagen lång och trist. Det sociala är minst lika mycket del av arbetet som arbetet självt.

Vilken grupp man än tillhör så är det en tröst att framtiden säkerligen kommer att bli mer flexibel. Vi kommer garanterat att kunna arbeta hemifrån även efter pandemin. I varje fall delvis. Kanske behöver man titta in på kontoret någon gång i veckan, men kan man arbeta hemifrån så kommer man på många håll kunna ha möjligheter till att göra detta.

Gissningsvis kommer kommer det att betyda att framtidens arbetsplatser inte kommer att behöva vara stora nog för att rymma samtliga anställda på företaget. En viss procent av arbetsstyrkan kommer alltid att vara hemma.

Detta gör förstås att det mer än någonsin blir viktigare med tillfällen som julbord och andra firmafester. Vi människor är trots allt sociala djur som behöver träffas för att känna att vi hör samman med varandra. 
Möten på datorskärmar i all ära – men de kan aldrig ersätta känslan av att fira en kväll tillsammans medan man äter och dricker gott.

Fler nyheter