Historien om Rubiks kub

Den 13 juli år 1944 föddes Ernö Rubik i Budapest, Ungern. Under sitt liv har han varit lite av en mångsysslare då han arbetat både som skulptör och arkitekt. Men det var under sin tid som professor då han uppfann Rubiks kub med målet att lära sina elever lösa tredimensionella problem. Året var 1974 då han skapade den första modellen av Rubiks kub i trä med hjälp av några vänner.

Han började med att titta på hur rutorna flyttades medan han vred på kubens delar, men när han skulle vrida tillbaka så att varje sida återigen endast hade en färg så stötte han på problem. Det var inte så enkelt att återställa kuben till ursprungsläget och då han lät andra testa kuben så var de av samma uppfattning, de var fascinerade av hur den fungerade. Det gjorde att han insåg att han kanske hade uppfunnit något som han faktiskt kunde tjäna pengar på.
 
 
År 1975 fick Ernö patent på kuben, som blev registrerat som pussel. På den tiden kallades kuben för ”Magic Cube” eller ”Büvös Kocka” som det heter på ungerska. Samma år började kuben produceras med hjälp av den ungerska leksakstillverkaren Politechnika. Den blev populär i Ungern men det var svårt att sälja utanför landets gränser eftersom att Ungern var en kommuniststat där import och export av varor var mycket kontrollerat.
 
Lösningen blev att besöka internationella leksaksmässor där han tillslut träffade på Tom Kremer som hade stor tilltro till pusslet och fick med Ideal Toy Corporation på idén att lansera pusslet internationellt. Inför den globala lanseringen år 1980 så ändrades namnet från ”Magic Cube” till Rubiks kub och som vi alla vet så blev det en stor succé och idag har kuben sålts i över 400 miljoner exemplar.
 
Om man önskar sig ett alldeles eget exemplar av den klassiska Rubiks kuben eller något annat tredimensionellt pussel så hittar man det hos Mastercubestore.