Hudvård för olika hudtyper – livet ut

24 mars 2021 jonas olsson

Precis som att vi behöver få i oss vitaminer via maten för att må bra på insidan, behöver vi få i oss vitaminer från utsidan via huden för att huden ska må bra och få ett vackert yttre. Huden ska vi ha hela livet och det är det första andra människor ser.

För olika hudtyper använder man olika hudvårdsprodukter. Man kan ha fet hy, torr hy, acnebenägen hud, känslig hud, mogen hud och så vidare. Det finns en hel djungel av hudvårdsprodukter och det är ofta bäst att ta hjälp av en expert för att veta vilka produkter som passar huden för att få bukt med problemet, om det finns något. Men oavsett om man har problem eller inte, så behöver alla ta hand om sin hud och ge den näring.

 

Ge huden tid

Har man riktigt stora problem med acne eller utslag kan man behöva gå till en hudläkare för att få mediciner utskrivet. Annars brukar det räcka med rätt hudvård, och att aktivt ta hand om huden med olika peelingar och masker regelbundet. 

Det är viktigt att tänka på att huden inte ändras över en natt, utan det är långsam process. Om man börjar med produkter och vill ha ett resultat dröjer det ofta tre månader innan man kan se det. Därför måste man ha tålamod när man exempelvis byter produkter eftersom huden ofta kan reagera negativt i början, det är alltså inte på grund av fel produkter utan för att huden måste vänja sig.

 

Tänk förebyggande

På samma sätt som att huden måste vänja sig måste man också arbeta med huden i förebyggande syfte. Kollagenet som finns i huden och gör den elastisk minskar radikalt efter att man fyllt trettio, så för att behålla spänst och undvika rynkor är det viktigt att börja med anti-aging produkter tidigare än så. 

Fler nyheter