Hunger och tacksamhet är husmanskostens bästa krydda

22 april 2021 Mikael Barani

Hunger är onekligen den bästa kryddan här i livet. Ta vilken maträtt som helst – är du hungrig så kommer det att glida ner, även om du i vanliga fall skulle avfärda den. 

Testa själv att ta en dagstur ute i vårvädret. Packa ned en schysst matsäck och börja traska. När hungern väl kickar igång så kommer vad det nu än är du har i med dig att smaka som det godaste som du någonsin har ätit.

Maten på din tallrik

Detta är för övrigt ett bra knep för att upptäcka nya maträtter. Packa med dig något som du inte brukar käka och sedan är det bara att börja vandra. Du kommer garanterat att uppskatta den där leverbiffen när benen värker och magen kurrar.

Tillåter man sig själv att svälta lite, eller fasta, så får man med tiden också en annan relation till mat. Idag tar vi för givet att vi ska kunna handla precis det som vi vill, när vi vill. Det gör också att vi kanske, eventuellt, tenderar att bli lite frånkopplade och till och med otacksamma inför vad som krävs för att vi faktiskt ska kunna äta så bekvämt som vi gör.

Det tar nämligen enorma mängder resurser och logistisk organisation för att du ska kunna njuta av varm husmanskost Stockholm på Restaurang Hubertus. Det är inte som att maten bara magiskt dyker upp där när du har beställt den. Den tar tid att producera, frakta och göra iordning. Det är nästan en alkemisk process när man tänker efter lite närmare.

Ett tips inför nästa gång du ska äta är att rikta en tacksamhetens tanke till alla dem som har gjort din måltid möjlig innan du sätter tänderna i maten. 

Ät också långsamt och njuta av varje tugga. Det är sådant som gör vardagen magisk och varje måltid till något extra.

Fler nyheter