Inbindningar – ett magiskt hantverk

23 maj 2022 patrick pettersson

editorial

Det finns få saker som haft en så revolutionerande effekt på samhället som skriftspråket. Det går inte ens att gissa vad det faktiskt har inneburit sedan det första skriftspråket skapades i Mesopotamien för ungefär 5 000 år sedan. Idag använder hela världen skrift.

Skriftspråket har genomgått flera förändringar och vidgats till olika grenar med sina egna tecken och uppbyggnad. Spridningen har skett mycket tack vare boktryckarkonsten som uppfanns på 1400-talet. Det skapade en ny revolution, där det skrivna ordet kunde nå ut till fler.

 

Konsten att binda böcker

Redan innan det skrivna ordet fick stor spridning hade konsten att binda böcker uppstått. På 500-talet började människorna i Kina att överge skriftrullarna till förmån för att binda in sidorna i böcker. Det skapade ett vackert hantverk som sedan dess har utvecklats och förfinats.

Precis som med mycket annat i världen har bokbinderiet industrialiserats, men det finns fortfarande de som är mästare inom det gamla hantverket och som binder varje sida för hand. Tack vare generationer av bokbindare och intresse för hantverket, finns det än idag de som håller fanan högt för det historiska mästerverket som betytt otroligt mycket för mänskligheten.

 

Inbindningar

 

Gör det personligt med en inbindning

Idag kan vem som helst gå en kurs för att lära sig om bokbindning. Vem som helst kan också köpa de verktyg och material som behövs för att klara av processen själv. Det är däremot tidskrävande och det kan därför vara lättare att köpa in tjänsten från mästare inom fältet.

Att binda in din text ger ett professionellt intryckSamtidigt blir det högst personligt genom att det inte finns en exakt likadan kopia. Du kan ge din egna bok en vacker och unik utsida eller binda in en årsrapport. Oavsett vilket, kan det vara rätt beslut att kontakta ett äkta bokbinderi för att få en enastående produkt.

Fler nyheter