Jämför lån för att undvika dåliga affärer

04 februari 2020 Cecilia Olsson
Jämför lån för att undvika dåliga affärer

De allra flesta tar någon gång under livet ett lån. Det kan vara för att studera, att köpa en bostad eller för att helt enkelt köpa något man gärna vill ha. Det råder delade meningar om när det finns en ”giltig” anledning till att ta ett lån. Vissa anser att man endast bör ta lån för något som kan vara en investering, som till exempel ett studielån för att utbilda sig till något som ger bättre lön eller ett bolån för att köpa en bostad som kan öka i värde. Andra tycker att man kan ta lån till vad man än behöver så länge man kan betala tillbaka i tid. Det som kan vara riskabelt om man tar lån till allt från en bil till pizza är att man lätt kan tappa kollen på hur många lån man har och hur höga summor det handlar om. 

För att undvika att man tappar kontrollen bör man skriva ner alla lån man tar och framförallt betala tillbaka dem i tid. Man bör göra en budget och lägga in alla utgiftskategorier man har inklusive lån, här är det också viktigt att man har koll på räntor och avgifter så att budgeten stämmer och går ihop i slutet av månaden.

När man ska ta ett lån bör man alltid jämföra olika långivare. Ett lån som ser väldigt bra ut vid första anblick kan visa sig vara en riktigt dålig deal då man läser igenom villkoren. Man ska också vara väldigt noga med att läsa det finstilta och räkna på vad totalsumman kommer att bli inklusive räntor och avgifter. Man bör aldrig ta ett lån där totalsumman är högre än vad man tror att man kommer ha möjlighet att betala tillbaka. På vipbanks.se kan man bland annat jämföra ränta, lånebelopp och avbetalningsperiod från olika långivare. 

Fler nyheter