Kattnät för balkong

19 april 2021 jonas olsson

Sedan flera år tillbaka är det lag på att om en katt ska vistas själv på en balkong som ligger minst fem meter upp, så måste balkongen ha ett kattnät. Detta för att förhindra att katten ramlar ner och skadar sig. Nätet måste dessutom gå ända upp till taket, ifall att katten skulle få för sig att klättra. Många glömmer att en katt även kan falla ut från ett fönster, brukar man vädra på vid gavel i köket kan det vara en god idé att även förse fönstret med ett kattnät.

Katter är också nyfikna djur och man kan med fördel även näta in en balkong som ligger på första eller andra våningen, så att katten inte kan smita ut på egna äventyr och kanske kommer bort. Men ett kattnät på en balkong längre ned kan också förhindra att andra katter tar sig in utifrån; https://www.crtzoo.se/katt/balkongskyddsnat.

Viktiga saker att tänka på

Det finns särskilda kattnät att köpa i fysiska djuraffärer men även i nätbutiker. Genom att googla på kattnät balkong får man upp flera bra alternativ. Var noga med att kontrollera så att linor och krokar ingår så att man sedan enkelt kan montera kattnätet på balkongen, uteplatsen eller ett fönster. Det är viktigt att det är ett nät för just katter och att maskorna inte är för stora så att katten kan krypa igenom. 

För att kattnätet ska hålla måste det vara vädertåligt och inte påverkas av uv-ljus, regn och rusk. Många katter tycker även om att bita och klättra, därför måste nätet vara av slitstarkt material. Kattnät finns i både svart, vitt, transparent och grönt. Det händer att vissa hyresvärdar och bostadsrättsföreningar kräver att kattnätet ska se ut på ett speciellt sätt, så det kan eventuellt vara bra att fråga om det finns några särskilda bestämmelser. 

Fler nyheter