Kemtvätt samt kloka klädval kan avgöra plaggens livslängd

26 november 2020 Cecilia Olsson

Kläder kan vara tillverkade i många olika material som tål olika mycket. För att kläder ska hålla så länge som möjligt gäller det att man vårdar de väl. Tvätt och användning gör att materialet kan bli både noppigt och slitet, men det finns några steg man kan följa för att minimera slitaget och därmed kunna använda plagget längre. 

Använd plagget rätt

Kläder som är gjorda i känsliga material bör användas mer sparsamt och till tillfällen då de inte utsätts för påfrestning. Till exempel så är det klokt att använda slitstarka funktionsplagg då man är ute i naturen eller håller på med fysisk aktivitet. De mer delikata plaggen bör användas till lugna tillställningar där det inte finns risk att de får hål i sig eller tuffa fläckar som är svåra att få bort. 

Tvätta plagget enligt anvisningarna

På plaggen går det alltid att läsa hur det ska vårdas, dessa anvisningar är viktiga att följa om man vill kunna använda plagget under en lång tid. Det står exempelvis i vilka grader kläderna ska tvättas samt om de kan torktumlas eller ej. Vissa plagg ska inte tvättas i vanliga tvättmaskiner utan behöver kemtvättas. På https://www.eriksbergstvatten.se/tjanster/kemtvatt/ hittar du en pålitlig kemtvätt som erbjuder snabb leverans och det går dessutom att boka tvätten direkt i mobilen.

Tvätta inte plagget i onödan 

Med tanke på miljön och plaggets hållbarhet så bör man undvika att tvätta kläder då det inte behövs. Se hellre till att vädra plaggen ofta för att hålla de fräscha och använd en steamer som både slätar ut tyget och fräschar upp det. Det gör att du kan vänta med att tvätta plagget så länge det inte fått fläckar eller dragit åt sig någon riktigt stark odör.

Klädernas hållbarhet beror till stor del på hur man tar hand om dem, vårdar du de rätt så kan du ha glädje av dem under en lång tid. 

Fler nyheter