Lasersvetsning – hur går det till?

25 januari 2023 Staffan Ehrlin

editorial

Lasersvetnings – hur går det till?

Vi har alla haft det där ögonblicket när något måste fixas och vi bara inte har rätt verktyg eller pryl för det – ja, att rädda dagen blev just mycket enklare tack vare lasersvetsning! Denna innovativa svetsmetod använder högenergibestrålning av fokuserat ljus för att skapa exakta svetsar med en anmärkningsvärd hastighet – så det är slut med att leta i verktygslådan och desperat försöka undvika att bryta sönder något. Och även om du fortfarande väljer det gammaldags sättet (för vissa saker hanteras bäst på traditionellt sätt) vet du åtminstone vad lasersvetsning är och kan använda det som ännu en teknisk fras för att imponera på dina vänner. Så spänn fast dig – låt oss prata om denna fantastiska teknik och ta reda på vad som gör den till ett så fantastiskt alternativ!

Lasersvetsning är i huvudsak en typ av fusionssvetsning som använder en fokuserad laserstråle för att värma upp arbetsstycket och orsaka smältning och sammansmältning. Processen är högt automatiserad, vilket innebär att den är snabb, effektiv och kan producera starka svetsar med en minimal mängd defekter eller distorsion. Den har också minimal termisk påverkan på det omgivande materialetvilket gör den idealisk för en mängd olika tillämpningar.

Lasersvetsning

 

Perfekt vid sammanfogning av olika material

Lasersvetsning kan användas för att sammanfoga material som aluminium, rostfritt stål och titan samt olikformiga metaller som koppar och mässing. Den är också utmärkt för att reparera känsliga delar som annars skulle kräva manuell svetsning – och på grund av sin noggrannhet kan lasersvetsning hjälpa dig att undvika krympning eller skevhet av materialet.

En av de största fördelarna med lasersvetsning är att den är mycket snabbare än traditionella metoder. Processen är i hög grad automatiserad, vilket innebär att svetsarna kan utföras på en bråkdel av tiden – och med en noggrannhet som vida överstiger den som uppnås med manuell svetsteknik.

Fler nyheter