Livet i virusets tidevarv

07 mars 2020 Mikael Barani
Livet i virusets tidevarv

Nej det har inte blivit några miljoner smittade av det såkallade Coronaviruset – eller Covid-19 som själva sjukdomen som viruset orsakar heter. Även om varje dödsfall såklart är tragiskt för de drabbade så har vi i Sverige ännu inte sett vårt första offer för virusets framfart. Som tur är så fick de värsta alarmisterna fel även om det såklart återstår att se hur det hela kommer att utvecklas under den närmaste tiden.

Det är i sådana här stunder som man börjar inse hur bräckligt samhället är. Vi hänger ihop på ett globalt plan numera och man kan se att de flesta av de insjuknade i Sverige antingen har varit i de drabbade regionerna eller har umgåtts med någon som har det. I den nya tiden är det en utmaning att minska chanserna till spridning, även om det går att göra.

Det svåra är att det alltid kommer att finnas ett pris att betala: Ser man till att minimera människors rörlighet för att motverka smittspridningen eller tar man smällen senare genom att hantera dem som faktiskt har blivit sjuka?
Ibland undrar man nästan om politiker är mer rädda för de ekonomiska konsekvenserna är för människors faktiska hälsa.

Som tur är kan man göra mycket för att själv minimera spridningen av smitta: Allt från att inte röra sig i tätpackade miljöer till att suga på antivirala zinktabletter om man känner att halsen börjar kännas lite rosslig.
Dessutom kan man använda tjänster som https://www.kungsbud.se/ för att själv minimera behöver av att röra sig i det offentliga rummet. 

Visst blir det lite trist att begränsa sig, men har man människor i sin omgivning som är äldre eller redan sjuka så kan det vara klokt att tänka över sina rutiner – både en och två gånger.

Men för de flesta av oss verkar som tur är viruset inte utgöra någon livshotande fara.

Fler nyheter