Mitsubishis historia

14 augusti 2019 patrick pettersson
Mitsubishis historia

Mitsubishi är idag ett av världens ledande bilmärken, med ursprung i Japan. Företaget bakom märket, Mitsubishi Motors Corporation, har sitt huvudkontor i Tokyo. Det är känt för sitt samarbete med Nissan och Renault, två andra stora biltillverkare, och grundades 1970 som ett dotterbolag till Mitsubishi Heavy Industries. Mitsubishi Heavy Industries är ett betydligt äldre företag, grundat redan 1884 (fast då under annat namn). Från början producerade MHI endast skepp och båtar, men i takt med att företaget växte utvidgades deras produktion till andra fordon. Idag bär allt ifrån LCD-skärmar till luftvärmepumpar namnet Mitsubishi, men bilar är fortfarande det märket är mest känt för. Det går lätt att få tag på en bil från Mitsubishi i Stockholm här.

 

 

Chrysler-export till USA

 

När Mitsubishi Motors grundades 1970 hade företagsgruppen Mitsubishi ännu inte nått internationell berömdhet. För att sälja fler bilar ingick de därför i ett partnerskap med Chrysler, som importerade Mitsubishi-bilar och sålde dem under sitt eget namn. Med hjälp av Chryslers redan etablerade varumärke blev dessa bilar mer och mer populära, både i USA och i Europa – tillräckligt populära så att när det på 80-talet började gå dåligt för Chrysler kunde Mitsubishi lätt bli självständiga igen och sälja sina bilar till en bred internationell marknad.

 

Från ett samarbete till ett annat

 

Mellan 1991 och 1993 jobbade Mitsubishi hårt med att bli självständigt från Chrysler då Mitsubishi tyckte att det amerikanska företaget hade för stort inflytande. Chrysler sålde sina sista Mitsubishi-aktier 1993, och Mitsubishi började genast leta efter andra bilföretag att samarbeta med. Under åren har de haft samarbeten med bland annat Volvo, Hyundai, Colt, Proton, Samcor och Volkswagen. Sedan 2016 har Mitsubishi varit del av en “allians” med Renault och Nissan, där de jobbar tillsammans med utveckling av nya fordon. Denna allians innebär att Nissan äger en tredjedel av Mitsubishi Motors Corporation, och är därför deras nuvarande största delägare. 

Fler nyheter