Tandhälsa för livet

14 mars 2020 jonas olsson
Tandhälsa för livet

En förälders roll är att förbereda sitt barn inför vuxenvärlden så bra som möjligt. När barnet själv är vuxen ska det kunna skapa sig det bästa möjliga livet för sig själv och för sina barn och sina nära och kära. Det innebär inte bara att man ska lära sina barn räkna, tala, gå och kanske cykla och spela någon sport. Utan det innebär även att man ska lära barnen hur man tar hand om sin kropp på ett sätt så man kommer må bra och kunna leva ett långt och friskt liv. Man brukar tala om flaskhalsar inom företag, och tand- och munhälsan är en flaskhals när det gäller ett friskt och långt liv. Fungerar inte tänder och mun så kommer inte något annat i kroppen fungera heller.

 

Kost och medfödd förutsättning

Tandhälsa har att göra med ett flertal olika faktorer, där vi kan påverka vissa och inte lika lätt påverka andra. Vad vi äter och dricker påverkar i allra högsta grad hur våra tänder och tandkött mår och om vi röker eller snusar har en stor negativ påverkan. Men det finns även faktorer som skador, medfödda problem samt hur mycket salivproduktion som man har, som påverkar hur mycket man behöver lägga på omsorg om sin tandhälsa.

 

Ta hand om sina munnar

Man kan alltid förbättra förutsättningarna för sin munhälsa och tandläkare järfälla har en meny av möjligheter för sundare tänder och tandkött. Tandborstning är fortfarande nummer ett när det gäller tandvård, där val av tandborste och tandkräm är högst väsentligt. Tätt därefter kommer användandet av någon typ av tandtråd. Man kan även använda munskölj som ett sista komplement, men det ska komma efter mekanisk rengöring och inte istället för. Att gå till sin tandläkare och tandhygienist är också som en service av munnen och är viktig för att åtgärda fel men även för att få statusrapport. 

Fler nyheter