Vardagen för en VVS-montör

04 oktober 2021 patrick pettersson

Att jobba som VVS-montör är ingen dans på rosor. Det är hårt arbete som kräver att man har koll på läget. Den som vill ta och ge sig på att utbilda sig och prova på yrket får räkna med att både kunna plugga och arbeta praktiskt. Ibland står man bokstavligen med skit upp till knäna. Det handlar om att fixa stopp i avlopp och att installera allt som har med värme att göra. Vidare måste man känna till allt om vattenledningar och hur man ser till att koppla in saker rätt.

Utbildning till VVS-montör

Om man vill utbilda sig till VVS-montör börjar man först med att fundera på om man är både händig och lösningsfokuserad. Det är ett hantverksyrke där man jobbar med händer och kan behöva lite styrka i kroppen. Till det kommer en förmåga att använda även knoppen, det vill säga huvudet. Det går helt enkelt inte att stå handfallen när man jobbar med VVS.

En utbildning kan man skaffa sig via komvux. Den kommer att bli lite annorlunda än om man läser på gymnasiet. På komvux är det lite färre timmar och det innebär att man styr sin studietid själv, vilket kan ge möjlighet att arbeta samtidigt. Det passar den som har förmåga att själv vara disciplinerad och faktiskt plugga och praktisera istället för att ge sig ut på andra lustigheter. 

 

 

Olika riktningar inom VVS

För att börja studera till VVS-montör behöver man först och främst en grundläggande behörighet. Inom VVS finns det olika riktningar som man kan specialisera sig på. Det kan handla om att vara fastighetstekniker eller sanitetstekniker. Andra områden är att bli tekniker inom området kyl och värmepumpar. Det finns även värmeteknik man kan rikta in sig på. Sist men inte minst går det att välja på att bara bli VVS-montör. Ett yrke som aldrig blir förlegat.

Fler nyheter